Difference between revisions of "Hungarian Translation of MBT B1S2C23b"

From My Big TOE Wiki
Jump to: navigation, search
m (Changed continued phrase for 23b)
m
Line 86: Line 86:
 
:*[[Hungarian_Translation_of_MBT_B1S2C24|My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 24]]
 
:*[[Hungarian_Translation_of_MBT_B1S2C24|My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 24]]
  
=== <center>Return to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 22</center> ===
+
=== <center>Return to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 23a</center> ===
  
 
:*[[Hungarian_Translation_of_MBT_B1S2C23a|My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 23a]]
 
:*[[Hungarian_Translation_of_MBT_B1S2C23a|My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 23a]]

Revision as of 14:02, 26 December 2012

      Thomas Campbell: Nagy Mindenség Teóriám

      Magyar fordítás: Gyalog Zoltán
Első Könyv: ÉBREDÉS


2-es Szekció Miszticizmus Demisztifikálva: A Valóság Alapjai


Téveszme vagy Tudás: Ez a Fickó Őrült, vagy Mi?


23b Kit Hívsz Majd? (Continued)

A vizuális típusoknak egy nem-személyes vizualizációra van szükségük, mely komplexitással kezdődik (ám nem a finom részletekkel) és egyszerűséggel végződik. Kezdhetsz egy fekete és fehér focilabdával – majd hagyd, hogy a színek vörössé és kékké változzanak, engedd, hogy a labda lassan forogjon, hagyd, hogy a színek ismét csak változzanak. A képnek körülbelül annyira érdemes tisztának lennie, mint egy vízfestékkel készült festménynek, nem pedig annyira, mint egy nagyfelbontású fotónak. Válts át egyszerű geometriai alakzatokra, úgymint gömbök, kockák, körök, háromszögek, hengerek, négyzetek, és vonalak. Engedd, hogy lassan forogjanak. Lassan változtasd meg a méreteiket és színeinket. Válassz ki egy alakzatot, és engedd, hogy változzon át, nagyon lassan. Szemléld belső képeidet komoly szándékossággal – semmi másra ne gondolj.
Fokozatosan haladj képeiddel a nagyobb szimplicitás és lassabb mozgásvégzés felé. Ne erőltesd a képeket; engedd, hogy azt tegyék, amit akarnak, mindaddig, míg nem zavarják meg nyugodtságodat. Szemléld képeidet kritikátlanul és szenvtelenül, akár egy történetmentes filmet néznél. Amennyiben gondolatok másznak be, finoman tedd félre őket, és töltsd újra elmédet még aktívabb képekkel. Folytasd a meditációs processzust zavartalanul legalább húsz percen át, kétszer egy nap három hónapon keresztül, mielőtt az eredmények értékelésébe fognál. Amennyiben a képek elszökkennek, ám nem jelennek meg idegen gondolatok, úgy hagyd elmenni őket és sodródj bele tudatod nyugvó egységébe.
Ha szereted a természetes helyeket, egy jelenettel is kezdhetsz – talán egy általános tengerparttal. Halld a hullámokat, érezd a homokot, érezd a sós víz szagát, hallgasd a sirályokat. Légy ott minden érzékszerveddel. Lassan egyszerűsítsd a képedet és egyszerre csak egy tárgyra fókuszálj. Végül fókuszodat leszűkítheted egyetlen homokszemre. Menj olyannyira a közelébe, hogy minden oldalról megvizsgálhasd az aprócska kristályt. Válaszd ki az általad preferált rátekintési pontot, és szemléld, miként játszik a fény a kristály felületén. Vonulj hátrébb, míg már csak alig látod a kristály felületi jellegzetességeit. Tartsd ezt a nézőpontot, mintha csak te és a homokszem léteznétek csendesen az ürességben.
Válassz képeket, melyek különösképpen kedvedre valóak. Légy óvatos azt illetően, hogy ne próbálkozz túl keményen, és ne küszködj a magas felbontással, a képminőséggel, avagy bármi mással. A képeket érezni is lehet, és látni is. Azon küszködni, hogy a meditációd olyan legyen, amilyennek szerinted lennie kéne, minden esetben ellen-produktív. Nincsenek elvárások. Nincsen küszködés. Nincsenek követelések. A cél az, hogy ne erőltesd akaratodat a processzusra, de engedd a processzust természetesen kibontakozni, ahogy elfogja figyelmedet.
Emlékezz, hogy amit tenni kísérelsz az erre való kísérlet nélkül, az a nem tevés. Olvasd el újra az utóbbi mondatot – hát nem imádnivaló? Amennyiben ésszerűnek hangzik számodra, úgy utadon vagy. Amennyiben úgy hangzik, mint az idióta fecsegés, úgy célszerű visszamenned ennek a melléknek az elejére és újraolvasnod – de ne ragadj egy vég nélküli körforgásba – egy másodszori elolvasás elegendő.
A kinesztetikai típusok kapcsán, textúrákra van szükségünk, melyek nem személyesek, érdekes és kellemesek. Például, érezz egy dús bársonyt, avagy bundakabátot, amint mentálisan végigsimítod azt kezeiddel. Áss bele ujjaiddal, érezd, ahogy karjaidhoz és arcodhoz súrlódik. Fedezd fel a gombokat, avagy a zippzárt, a széleket, az ingujjakat, a gallért. Válj apróvá (avagy teremts egy óriási kabátot) és hemperegj rajta, mássz be egy zsebbe. Lassan engedd, hogy a kabátról való érzékleteid egyszerűekké és ritmikusakká váljanak. Megteheted ugyanezt a dolgot annak elképzelésével, hogy mezítláb gyalogolsz a pépes sárban, avagy az esőben, vagy, hogy musttal telített medencében úszol. Indulj a komplexitással és haladj mind egyszerűbb ritmikus érzékleti stimulációk felé. Amennyiben gondolatok másznának be, tedd finoman félre őket, és töltsd meg újra elmédet az érzékletekkel. Folytasd a meditációs processzust zavartalanul legalább húsz percen át, kétszer egy nap három hónapon keresztül, mielőtt az eredmények értékelésébe fognál. Amennyiben az érzékletek elszökkennek, ám nem jelennek meg idegen gondolatok, úgy hagyd az érzékleteket elmenni, és céltalanul sodródj bele tudatod határtalan mélységeibe.
A szag és ízlelés mantrák hasonlóan működnek a fent tárgyalt kinesztetikai mantrához. Használd a képzeletedet. Ne félj attól, hogy keverd és egymáshoz illeszd érzékeidet; kombináld őket oly módokon, melyek eredményesek számodra. Ne legyen intellektuális, avagy emocionális kapcsolatod a mantráddal. Csak ahhoz elegendő komplexitást őrizz meg, hogy távol tartsd a tolakodó gondolatokat – semmi se legyen elmédben a mantra hangján, látványán, érzetén, ízén, szagán kívül. Amint a tolakodó gondolatok kevesebb problémát jelentenek, egyszerűsítsd a mantrádat. Mikor többé már nincs szükséged minderre ahhoz, hogy fent tudd tartani a létezés egy tiszta, gondolatmentes állapotát, engedd el.◄

 

►►Most, hogy arról beszélünk, hogy miként tapasztalható meg a gondolatmentes létezés a meditáción át – csináljunk egy másik ego-módosítást is – ezúttal egy nagyot – szórakozás gyanánt.
Hé, hölgyeim, mit gondolnak, mi az oka annak, hogy a legtöbb spirituális guru férfi? Gondolkodjanak. Feladják? Ennek oka nem más, minthogy a férfiak gondolatok nélkül születnek és így maradnak egész életükben! Mi más oka lehetne?
Aúúú… ez övön aluli volt!
Nyugalom emberek, csak tréfáltam – egy dupla fenekű szójáték csupán. Ugyan már… mi a baj, srácok? Emlékezzetek a szabályokra: béke és fény – nincs erőszak, amíg, és miután el nem megyek.
Nos, legalább a hölgyek viccesnek találták – ők értik.◄◄

 

►A cél itt az, hogy megtanuld kontrolálni a gondolataidat és a műveleteket végző elmét annak érdekében, hogy megtapasztald tudatodat. Ez az első, és szükséges lépés. Később megtanulhatod, hogyan irányítsd ezt a tudatot, miután kiszabadítottad azt egy zajos, csapongó, az egót szolgáló, fa körüli kergetőzésből. Ne próbáld túl gyorsan irányítani – ez csak késleltetni fogja a haladásodat – lépj kapcsolatba intuícióddal, és kövesd annak forrását. Ne kergess specifikus, általános eredményeket. Minden eredmény saját maga kell, hogy hozzád jöjjön. Amennyiben te mész utánuk, az csak késleltetni fogja haladásodat.
Folytasd a kísérleteket és időközönként ízleld meg a pudingot. A sikeres processzus ismertetőjegyei a természetesség, nyugodtság, türelmesség és finomság. Az eredmények által vezérelt, az ego által vezérelt, a siker által vezérelt, frusztrált, erőszakos, félelemmel teli hozzáállás, illetve, az előre eldöntött észleletek és elvárások birtoklása egyet jelentenek a meditációs processzus hibás elvégzésének ismertetőjegyeivel.
Kísérletezz, hogy megtaláld azt, ami számodra legjobban működik, és a legtermészetesebbnek érződik. Miután megtaláltad, tarts ki mellette egy időre. Amennyiben gondolatok tolakodnak be, úgy abban a pillanatban, amikor ráébredsz, hogy az elméd többé nem kizárólag a mantrával foglalkozik, úgy tedd finom félre az egyéb gondolatokat. Amennyiben továbbra is gondolatok érkeznek be, növeld egy kicsit a mantrád komplexitását. Amint a gondolatok eltűnnek és nem térnek vissza, csökkentsd a komplexitást. Sohase próbálkozz túl erősen. Ha valaha is frusztrálttá válsz, akkor túl keményen próbálkozol. Ez a legfontosabb: abszolút ne rendelkezz elvárásokkal és specifikus célokkal.
Ez szintén fontos: ne kezdj bele annak elbírálásába, mennyire működik jól, avagy rosszul meditációd, és tartózkodj is ettől mindaddig, míg találtál és implementáltál is egy számodra produktív meditációs processzust, melyet naponta kétszer alkalmazol, legalább háromtól hat hónapon át – eztán ízleld meg a pudingot.
Ne analizálj, ne végezz összehasonlításokat – ez nem egy intellektuális gyakorlat, így analizáló és kapcsolatokat kutató intellektusod csupán az utadba áll majd. Sose erőltesd a mantrát – menj vele, fojj vele, és engedd, hogy történjen, aminek történnie kell – ez egy finom aktivitás, melyhez nem tartoznak előre gyártott észleletek azt illetően, hogy mi kell, hogy legyen az eredmény, avagy, hogy milyen érzést kell keltenie az eredménynek. Bőven elegendő idő áll majd rendelkezésre a kiértékelésre és a puding megízlelésére, miután elnyertél némi alapvető kompetenciát. Kell, hogy legyen egy idő arra, hogy kritikus legyél, de nem most – még nem tudsz eleget ahhoz, hogy produktívan lehess kritikus.
Engedd, hogy minden meditáció egy teljesen új és egyedülálló tapasztalat legyen. Ne erőltess minden meditációs tapasztalatot arra, hogy pontosan olyan, legyen, mint az azt megelőző, melyet jónak ítéltél. Folytasd a puding megízlelését három hónapos intervallumokon keresztül. Kutass a mérhető eredmények létezése után a lényedben beállt változások formájában. Hat hónapot követően, kérdezd meg a hozzád közel álló embereket, hogy észlelnek-e változást rajtad az élethez való hozzáállásodat illetően. Légy éber mentális állapotod felől, és hogy miként változik ez az állapot, míg meditációd tart. Szabd testre meditációdat, hogy megfeleljen neked. Meditációdnak könnyebbé, hatásaiban még észrevehetőbbé, és még hatékonyabbá kell válnia, amennyiben helyesen végzed. Légy türelmes, ne siesd el a processzust – a folyamat felgyorsítására irányuló kísérlet csak késleltetni fogja haladásodat.
Fordíts gondod figyelmet a választásokra, melyeket egy nap során teszel. Vizsgáld meg motivációidat és szándékodat ezekhez a választásokhoz viszonyítva. Akaratod aktusa által, módosítsd szándékaidat hogy még odaadóbb, törődőbb, szeretőbb és kevésbé önmagadat szolgáló légy. Tereld el a fókuszt magadról, arról, hogy te mit akarsz, saját szükségeidről és saját vágyaidról, és összpontosítsd e fókuszt arra, hogy mit tudsz adni, és tenni másokért. Ugyanezen a módon változtass azon, hogy hová, és miként fekteted be az energiát, mely energia szándékodat követi a más emberekkel való kapcsolataidban és a velük való interakció során.
A fenti leírtak szerint vizsgáld motivációidat és szándékodat közvetlenül a meditáció előtt és után, ám sosem közben. Konzisztensnek kell lenned – ez még fontosabb. Mikorra hozzászoktál a gyakorlathoz, úgy harminc perc naponta két alkalommal elegendő, hogy elvégezd mind a meditációt és választásaid vizsgálatát – fordíts több időt rá, ha úgy óhajtod, de sokkal több nem szükséges.
Amennyiben állandóan a frusztráció állapotában kötnél ki, ahelyett, hogy a kiterjedt éberség állapotában találnád magad, úgy tarts szünetet, mígnem képes vagy egy másik perspektíva, egy más hozzáállás, avagy egy más szándék meglelésére. Próbálj ki egy másik mantrát. Talán túlságosan is keményen próbálkozol. Talán korlátok közé szorít a hited és a félelmed, avagy híján vagy a szükséges kurázsinak, avagy a vezérletnek. Talán még figyelmesebben kell olvasnod és követned az utasításokat. Talán egy olyan meditációs technikát használsz, mely számodra nem megfelelő. Talán jelenleg nem állsz készen. Ne aggódj: minden megoldódik a maga idejében. Nincs miért szégyenkezni, nincs miért rosszul érezned magad, és kudarc sem mutatkozik részedről. Alkalmazd a meditációs processzust továbbra is finoman és konzisztensen, és egy nap, mikor relaxálsz, a siker meg fog lepni téged.
Mindenki a saját maga módján és a saját maga ideje szerint növekszik. Senki sem hibáztatja a gyerekeket azért, mert nem felnőttek, jóllehet a legtöbb gyerek azt kívánja, bár felnőttek lehetnének. Nem létezik praktikus technika, mely lehetővé teszi számodra, hogy kihagyj bizonyos lépéseket. Az vagy, aki, és ami vagy – fogadd ezt kegyesen el. Dolgozz felkészültségedért, mégpedig az adott gyakorlatok finoman történő végzésével, és ne társíts a gyakorlatokhoz elvárásokat. Nincsen gyorsabb és jobb processzus az induláshoz való felkészüléshez, mint végezni ezeket a gyakorlatokat.
Így, látjuk, hogy felkészültté válni a növekedéshez, illetve aktívan haladni egy növekedési pályán, illetve optimalizálni azt a növekedési pályát, amin vagy, ugyanazt az előírást követik. Nem számít, hogy mik a kezdeti kondícióid, avagy hogy hol van a kiindulási pontod, a meditációs gyakorlatok ugyanazon halmaza optimális és megfelelő mindenki számára. Ez az oka annak, hogy csaknem kivétel nélkül mindenki, aki követni óhajtja a Tudás Ösvényét a spirituális növekedés, a tudati minőség fejlesztésének útján, azt az utasítást kapja, hogy végezzen napi meditációt. Meditációja során minden indivídum természetesen megszerzi a választ arra nézve, mi kell, hogy legyen a következő lépés. A növekedésfolyamat effajta személyessé válása természetes módon jelentkezik, mivel esszenciálisan minden indivídum részt vesz egy „csizmaszárazás” (az indivídum felhúzza magát a csizmaszáránál fogva) műveletben, mégpedig tudata segítségével. A meditációs tapasztalás olyannyira individuális és személyes, amennyire tudatod is az.
Ez egy élet munkája; jelentős időt követel meg, míg gyökeret ver, virágba borul és végül gyümölcsöt terem. Az eredmények a produktívan befektetett energia mértékével egyenes arányban fognak mutatkozni. Példának okáért, közepes intenzitású erőfeszítések mellett, a jelentős eredményeknek fél éven belül, de legkésőbb egy év múlva nyilvánvalóvá kell válniuk, amennyiben sikeres processzusról beszélünk. Folytasd a meditáció alkalmazását a finom határozottság jegyében; nincs szükség sietségre, nincs teszt, nincsen diploma. Minden ahhoz szükséges idő a rendelkezésedre áll, hogy elsajátítsd a helyes meditáció gyakorlását. Némelyek azonnal elérik ezt; másoknak meglehet, hogy hosszú időre lesz szükségük. Kegyesen fogadd el, bármilyen módon is érkezik hozzád – nincs más választásod. Egy tanár nem tehet mást, mit bátoríthatja és foganatosíthatja tudatod evolúcióját azáltal, hogy segítségedre van a növekedési alkalmak meglelésében, melyeket már saját magad fedezel fel – a spirituális növekedés, hasonlóan bármely növekedéshez, egy belső processzus, és nem lehet kívülről erőltetni.
Remélhetőleg, ezek a meditációs gyakorlatok adresszálták ama szükségedet, mely feltétlenül egy fizikai processzust követel meg a pozitív tudatfejlesztés foganatosításának érdekében. Mindazonáltal, ennek eredményeképpen lehetséges, hogy új problémát kreáltam számodra – hogyan is bánj a frusztrációval, mely gyakran jelentkezik azon inadekvát mód miatt, melyet a dramatikus spirituális haladás gyorsan történő elérésére irányuló merő cselekvés jelent? A Nyugati odafigyelés időmértéke hírhedten rövid. Hogy a dolgok ennél is rosszabbak legyenek, gyakran dramatikus eredmények szükségesek ahhoz, hogy felülkerekedés történhessen az erőteljesen szembenálló kulturális hitrendszereken. A tény az, hogy a meditáció során jelentkező haladás, akár a haladás valamely hangszer kezelésének elsajátítása kapcsán, rendszerint lassan történik meg, és csak azt követően válik dramatikussá, miután jelentős idő és erőfeszítés került befektetésre. A haladás sok, észrevehetetlen, apró sikerből szerveződik. Válaszd a teljes kilátást, és légy türelemmel.
A nyugatiak, akiket kulturális hiteik vakító fényszórói tartanak fogságban, szükségük van valamire, amit tehetnek, mielőtt spirituális autópálya-baleset áldozataivá válhatnak – keresztülgázol rajtuk az elmétlen konformitás, és az elvakult engedelmeskedés a kulturális norma felé. Thump! Splat! Te jó ég, micsoda rendetlenség! A király összes lovának és a király összes emberének nehézséget jelent majd visszatenni őt a spirituális haladás útjára.
Ami azt illeti, nem fair tőlem, amiért a Nyugatiakat azzal korholom, hogy különösképpen limitáltak azáltal, hogy kétségbeesett szükségük van tenni valamit ahhoz, hogy valamivé váljanak, és azok lehessenek. A legtöbb Keleti szintén ugyanebben a cselekvés-fixált hajóban van. Az ő cselekvés-hajójuk nagyobbnak tűnhet – nem olyan szűkösnek, meglehet – ám szintén korlátozó. Egy spirituális-kulturális tradíción belül a tevés éppolyan problematikus és non-produktív, mint a tevés egy materiális-kulturális tradíción belül.
Amennyiben kedvet érzel hozzá, immár rendelkezel valami produktívval, amit tehetsz, amint egy kiterjesztett perspektívával a tevés korlátaira és személyes természetére nézve.◄

 

Immár tudod, mit tégy, és hogyan tedd, és, ha komoly elhatározással felvértezve kezdesz a Nagy Igazság meglelésére irányuló utazáshoz, úgy legvadabb álmaidon is túltevő sikerrel fogsz járni.


Continue on to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 24

Return to My Big TOE - Hungarian Translation - Book 1, Section 2, Chapter 23a

Return to the Hungarian Translation Linkage Page